ASUMAREA RESPONSABILITĂŢILOR – TEMELIA MATURITĂŢII

Publicat în categoria : Informări

V-aţi gândit vreodată că tot ceea ce sunteţi ar putea depinde în totalitate de voi? Cu alte cuvinte sunteţi ceea ce sunteţi doar datorită gândurilor, vorbelor şi faptelor voastre, având libertatea de a alege în întregime orice situaţie din viaţa voastră.
Acceptarea responsabilităților personale separă copilul de adult, reprezintă marele pas spre maturitate. Responsabilitatea este caracteristică persoanei integrate și „în bună stare de funcționare”. Responsabilitatea merge mână în mână cu motivația și succesul.

Conștientizarea faptului că ești în totalitate responsabil de tine și că nimeni nu va veni să te salveze când ai nevoie duce direct la obținerea de performanțe. Opusul acestui proces îl reprezintă găsirea de scuze și învinovățirea altora pentru ceea ce se petrece în propria viață. Și cum obișnuința este a doua natură, cei care se obișnuiesc să găsească scuze vor găsi și moduri de evitare a responsabilităților. Prin urmare dacă își propun un scop, își creează imediat și o scuză de rezervă pentru situația în care întâmpină dificultăți și ar trebui să fie mai perseverenți. Când lucrurile merg prost, cei iresponsabili vor „servi” mereu scuze și vor renunța la luptă.

Gândurile noastre sunt extrem de puternice. Au puterea să ne crească sau să ne micșoreze tensiunea arterială, pulsul sau ritmul respirator. Dacă sunt suficient de puternice gândurile noastre ne pot face să ne simțim sănătoși sau bolnavi. Orice parte a corpului nostru este conectată cu o parte a minții noastre într-o rețea complexă de mesaje și impulsuri care influențează ceea ce simțim, ce facem, ce spunem.

Numai noi avem acces la gândurile noastre, numai noi putem hotări dacă ne vom concentra pe aspectele pozitive sau negative, prin urmare, suntem responsabili și de rezultatele acestei concentrări care se manifestă în sentimente, acțiuni și vorbe.
Poate ați remarcat că oamenii cei mai apreciați sunt cei ce își asumă responsabilități, își fixează obiective și le îndeplinesc la timp. Cu cât ne asumăm mai multe responsabilități cu atât căpătăm mai mult control asupra vieților noastre. Libertatea de a lua propriile decizii este neprețuită

La capătul celălalt al spectrului se găsesc cei iresponsabili sau care nu reușesc să-și asume responsabilități. O persoana iresponsabilă va suferi din cauza maniei, a frustrării, a temerilor, a resentimentelor și a altor emoții negative și asta pentru că, de cele mai multe ori, dau vina pe altcineva pentru problemele lor.

Așadar cu cât devenim mai conștienți de noi și ne asumăm mai multe responsabilități pentru propria existență, cu atât vom avea timp mai puțin și motive mai puține să dăm vina pe alții sau să ne concentrăm pe emoții negative. Actul în sine de asumare a responsabilității ne aduce o stare de calm și limpezește mintea, ne face să ne concentrăm pe aspectele pozitive și constructive.