ÎNTREBĂRI AJUTĂTOARE

Publicat în categoria : Antreprenoriat

Așa cum am menționat și-n articolele precedente, identificarea ideii de afaceri câștigătoare reprezintă rezultatul unui cumul de factori, motiv pentru care doar unii antreprenori se trezesc cu lozul câștigător. Pentru a crește șansele reușitei în afaceri, înainte de a o înființa propriu zis, specialiștii recomandă să parcurgeți un moment de evaluare și să vă răspundeți la întrebări precum:

Ce tip de personalitate ești?
Răspunsul la această întrebare este unul foarte personal, deoarece se presupune că fiecare dintre noi ne cunoaștem cel mai bine aptitudinile, temperamentul, caracterul, creativitatea, într-un cuvânt personalitatea. În același timp răspunsul la această întrebare este foarte important deoarece îți poți calibra domeniul și tipul sarcinilor de muncă ce se pot plia pe modul tău de a fi. Ca și exemplu, o persoană activă, dinamică (tipul sanguinic, coleric, extravert), se adaptează cu greu sau deloc unei munci de rutină, pe când o persoană liniștită, calmă, nu va reuși să facă față unei munci solicitante de teren, care presupune deplasări repetate și un o relaționare socială crescută. Cineva calculat nu se va arunca orbește într-o afacere chiar dacă aceasta are potențial dar și cu risc mare, în vreme ce mulți alți antreprenori iubesc riscul și provocarea.
Răspunsul la această întrebare te poate ajuta de asemenea să-ți definești calitățile pe care ar trebui să le aibă ceilalți membrii ai echipei, pentru a compensa elementele lipsă.

Ce tip de informații și competențe deții?
Răspunsul la această întrebare te ajută să identifici acele arii de activitate pe care le cunoști, teoretic sau practic, tu sau familia ta și pe care, le poți valorifica în propria activitate. Este foarte important să cunoști foarte bine afacerea pe care dorești s-o lansezi. Afacerile de succes sunt deseori începute de oameni cu experiență practică într-un domeniu și care doresc mai multă independență în viața lor profesională. De multe ori, poate fi util să-ți adaptezi calitățile pentru a răspunde mai bine cerințelor pieței.
Tot răspunsul la această întrebare te ajută să identifici dacă ai putea începe o afacere în domeniul serviciilor. De obicei, o afacere în domeniul serviciilor presupune o investiție inițială mult mai mică decât, de exemplu, o afacere axată pe producție. De aceea, prestarea de servicii este mult mai accesibila multor antreprenori, în special celor tineri, care nu dispun de resurse financiare deosebite. În acest caz însă este esențială investiția inițială în factorul uman, considerat cea mai importantă resursă din sfera serviciilor. Astăzi în România există mulți tineri antreprenori ce pornesc mici afaceri în domeniile: IT&C, consultanță, servicii de întreținere corporală și înfrumusețare, divertisment.

Poți munci de la domiciliu sau ai nevoie de un spațiu special?
Răspunsul la această întrebare te ajută să vezi dacă ai putea demara o afacere, pas cu pas, chiar de acasă, valorificând serviciile și produsele cu ajutorul internetului. Afacerea de la domiciliu este o idee tot mai agreată în special de adulții ce au și rolul de părinte, deoarece le permite să se ocupe de educația și îngrijirea copiilor simultan cu dezvoltarea unei cariere personale. Există diverse activități economice ce pot fi realizate de la domiciliu, atât din zona de producție în serie mică sau unicat, cât și din sfera serviciilor sau a comerțului online.

Sunt produse și servicii cerute de piața locală?
Privește în jurul tău. Gândește-te la nevoile și provocările pe care le-ai experimentat în încercarea de a procura diverse produse sau servicii, fie pentru acasă, fie pentru serviciu sau pentru petrecerea timpului liber. Ce servicii nu ți-au fost disponibile atunci când aveai cel mai mult nevoie de ele? Ce produse ți-a fost greu sau chiar imposibil să găsești în zona ta? Ascultă oamenii. Există vreo cale de a furniza pe piața locală servicii sau produse pe care oamenii sunt interesați să le cumpere? În prima etapă, poți să te orientezi spre o nișă de piață, respectiv să oferi acele produse și servicii solicitate de o anumită categorie socio-profesională. Apoi te poțo orienta către nevoile firmelor din zonă pentru a identifica dacă întâmpină greutăți în obținerea unor bunuri sau servicii. Spre exemplu, există multe firme ce sunt nevoite să importe materii prime din afara șării doar pentru că nu există un furnizor local. Această situație poate fi valorificată prin specializarea pe un anumit tip de produs sau serviciu solicitat de companiile locale.

În concluzie, o etapă a autoevaluării personale și a observării contextului în care dorești să-ți înființezi afacerea, este foarte importantă pentru creșterea șanselor de reușită în domeniul antreprenorial, oricât de plictisitoare ar părea la un moment dat. De multe ori, aceste evaluări fac diferența între succes și eșec.